Familienaam

Familienaam Heebing-Hebing-Hebink-Heebink

De naam Hebing is waarschijnlijk een boerderijnaam. In verpondingsboeken is spraken van het goed Hebinck te Sinderen onder Varsseveld en goed Heebinck onder Silvolde. In Bergh zijn nakomelingen van twee verschillende takken woonachtig. Voorouders van de Stokkumse tak zijn afkomstig uit Breedenbroek en de Beekse tak uit Varsseveld.*
In deze Duitse grensstreek waren boerderijen met de naam Groot Hebing en Klein Hebing.
De naam Hebing komt ook veel voor in Bocholt (D).

Volgens ”Oost-Nederlandse Familienamen” (geschreven door B.J. Hekket) zijn de namen Hebbink, Hebinck en varianten afgeleid van de voornaam Hebo, ontstaan uit hedbald, uit ‘hed’ en ‘bald’.
De uitgang “ing” of “ink” had oorspronkelijk de betekenis “behorende bij”, en dat kon zowel betekenen “zoon van” als “bewoner van”.
Op den duur ontwikkelden “ing/ink”namen zich tot boerderijnamen en we kunnen veilig stellen dat allen die een familienaam op “ing/ink” hebben, afstammen van bewoners van een erve.

In vroegere tijden ging men op het gehoor af; dezelfde personen kunnen daarom op verschillende manieren geschreven worden.
In de Huwelijksakte van Bernardus Heebing en Gerarda Verstegen (28-10-1836) staat bijvoorbeeld: ”Voor geboorte Attest der Bruidegom; terwijl de belanghebbenden verklaarden, dat de ge…. van des Bruidegoms Vader, in het sterfbewijs Hebing in Heebing moest worden veranderd.

 

(*bron: site van heemkunde vereniging Bergh)